Jadłospis

  

Jadłospis: kwiecień 2023 r.

 

*PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA SOBIE ZMIANY  W JADŁOSPISIE

*CODZIENNIE DO ŚNIADANIA PODAWANA JEST HERBATA  OWOCOWA  SŁODZONA MIODEM    

*WODA ŻYWIEC DO PICIA DOSTĘPNA W CIĄGU CAŁEGO DNIA

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

poniedziałek

03.04.2023

Kasza manna - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka krucha - 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa-10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa koperkowa z ryżem – 200 ml

Kotlet mielony z indyka -50g.

Ziemniaki z natką - 150g.

Marchew z groszkiem - 80g.                                        

Kompot - 200ml.

Mus owocowy – 100 g.

Chrupki kręcone kukurydziane – 15 g.

alergeny

mleko, gluten

seler, gluten, jaja

 

wtorek

04.04.2023

Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka Aleksandryjska – 10 g. Szynka drobiowa -  10 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa-10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka- 100g.

Kalafiorowa z ziemniakami - 200ml.                             

Pulpet wieprzowy w sosie koperkowym - 80g.

Kasza jęczmienna- 40g.

Fasolka szparagowa z masłem - 80g.

Kompot - 200ml.

Bułka żytnia -30g. Masło-3g. Pasta z makreli wędzonej - 30g.       Ogórek kiszony -20g. Rzodkiewka – 2g.

Herbata zielona – 200ml.

Ananas - 60g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, jaja

mleko, gluten, ryba

Dzień wegetariański

środa

05.04.2023

Płatki jęczmienne- 200ml.

Pasta jajeczna z awokado, żółtym serem i szczypiorkiem- 30 g.

Ser żółty – 15 g.

Ogórek zielony - 10g. Sałata, Rzepa- 10g. Rzodkiewka - 5g.

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Krupnik - 200ml.

Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g. 

Chrupsy jabłkowe - 9g.

Sok z wodą– 200ml.

Racuszki z pora- 120 g.

Sos jogurtowy- 25 g.

Herbata czarna z cytryną - 200ml.                                  

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, gluten, jaja, seler

mleko, gluten, jaja

czwartek

06.04.2023

Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka gotowana- 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa krem jarzynowa z groszkiem ptysiowym - 200ml.

Sznycel z indyka - 50g.

Ryż paraboliczny - 40g.

Surówka z selera z mandarynką – 100g.

Kasza jęczmienna - 40g.

Kompot - 200ml.

Serek homogenizowany Danio- 120 g.

Ananas – 60 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler

mleko

piątek

07.04.2023

Kawa mleczna – 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką – 50 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Sałata

Chrupsy owocowe – 9 g.

II Śniadanie: Winogrona - 80g.

Zupa zacierkowa – 200 ml.

Kotlet rybny z miruny- 60g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Surówka z kapusty pekińskiej - 100g.

Herbata truskawkowa z poziomką -200 ml.

Baton owocowy – 35 g. /mus owocowy – 100 g.

Herbatniki – 20 g.

alergeny

mleko, gluten

seler, jaja, gluten

gluten, jaja

wtorek

11.04.2023

Kluski lane na mleku- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa krem z pieczarek z grzankami- 200 ml.

Kotlet mielony wieprzowy - 50g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.        

Brokuły z masłem - 80g.

Kompot - 200ml.

Jogurt naturalny                          z rodzynkami, żurawiną i morelą - 160g.

Chrupki kręcone kukurydziane – 15 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko

Dzień wegetariański

środa

12.04.2023

Mleczna zupa literkowa - 200ml. Bułeczka żytnia – 35 g. Masło - 5 g. Twarożek z miodem – 60g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym – 10 g.

Chrupsy owocowe - 9 g.

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Krem z brokuł z groszkiem ptysiowym– 200ml.                             

Naleśniki z serem i jogurtem naturalnym - 150g.   

Marchewka do chrupania – 50g.

Sok z wodą - 200ml.               

Ciastka owsiane- 300 g.

Herbata zielona - 200ml.

Winogrona – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

gluten

czwartek

13.04.2023

Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasztet drobiowy - 10g. Krakowska podsuszana - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Sałata Rzodkiewka - 5g.

II Śniadanie: Winogrona -80g.

Barszcz biały -200ml.

Gołąbki w sosie pomidorowym- 80g.           

Kasza gryczana - 40g.  

Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłek – 80 g.

Kompot - 200ml.

Kisiel- 150g.

Herbatniki- 16g.

Ananas - 60g

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler

gluten, mleko

piątek

14.04.2023

Kakao - 200ml. Pieczywo mieszane- 35g. Masło - 5g. Jajecznica ze szczypiorkiem -60g. Serek homogenizowany -7g. Papryka - 10g. Papryka - 10g. Sałata Rzodkiewka - 5g.

II Śniadanie: Jabłko - 80g.

Zupa pomidorowa z ryżem- 200ml.

Kotlet rybny z dorsza atlantyckiego - 60g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Surówka z pora, marchwi i jabłka – 80 g.

Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym -150 g.

Sezamki – 10 g.

alergeny

mleko, jaja, gluten

mleko, jaja, gluten, seler, ryba

mleko, sezam

 

poniedziałek

17.04.2023

Zupa mleczna z gwiazdeczkami- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty – 30 g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie : Gruszka - 100g.

Zupa fasolowa- 200ml.

Kotlecik z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce- 80g.        

Ziemniaki z koperkiem – 150 g.

Marchew z groszkiem - 80g.

Sok z wodą - 200ml.

Ciasta zbożowe– 50 g.

Herbatka prosto z lasu- 200 ml.

Banan – 80 g.

alergeny

mleko, jaja, gluten

mleko, seler, jaja

gluten

wtorek

18.04.2023

Płatki ryżowe - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka z komina -10g. Polędwica drobiowa -10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Barszcz ukraiński -200ml.

Zapiekanka makaronowa z mięsem wp. w sosie śmietanowym z żółtym serem – 160 g.

Ogórek kiszony – 50 g.               

Kompot - 200ml.                    

Bruschetta al pomodoro z serem żółtym, oliwą i warzywami – 120 g.

Herbata zielona – 200 ml

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten

gluten, mleko

Dzień wegetariański

środa

19.04.2023

Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta warzywna – 60 g. Ser żółty – 15 g.

Ogórek zielony - 10g. Sałata, Rzepa- 10g. Rzodkiewka - 5g.

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym – 200 ml.                               

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – 80 g.

Ziemniaki z koperkiem–150 g.

Mizeria z ogórków i sałaty z sosem jogurtowym– 100g.

Sok z wodą - 200ml.

Ciasto śmietanowiec z galaretką i owocami (wyrób własny) – 120 g.

Herbata czarna z cytryną – 200 ml.

Ananas - 60g.

alergeny

mleko, jaja, gluten

mleko, gluten, seler, jaja

gluten, jaja

czwartek 20.04.2023

Płatki jęczmienne - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g.  Masło - 5g. Szynka gotowana - 10g. Szynka z indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa grochowa – 200 ml.

Kotlet pożarski z indyka – 50g.

Ryż paraboliczny - 40g.  

Fasolka szparagowa - 80 g.                

Kompot - 200ml.

Koktajl tropikalny z mango na jogurcie naturalnym – 150 g.

Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko, jaja

piątek

21.04.2023

Kawa mleczna - 200ml.

Bułka wyborowa - 35g.  Masło - 5g. Twarożek z miodem - 60g.  Dżem słodzony sokiem jabłkowym - 10g.                              Chrupsy owocowe - 9g.

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Zupa zacierkowa- 200ml.

Kotlet rybny z dorsza atlantyckiego w cieście naleśnikowym- 60g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Surówka z kap. pekińskiej-100g.

Herbata żurawinowa – 150 g.

Chałka – 35 g.

Masło – 5 g.

Dżem słodzony sokiem jabłkowym – 10 g.

Winogrona – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, gluten, seler, ryby

mleko, gluten

poniedziałek

24.04.2023

Kasza manna - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty - 20g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Rosół z makaronem (wyrób własny) - 200ml.

Zapiekane mięso drobiowe – 160 g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Sałata lodowa z sosem jogurtowym– 100 g.

Kompot - 200ml.

Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym - 150g.

Chrupki kukurydziane - 15g.

alergeny

mleko, gluten

gluten, seler, jaja

mleko

wtorek

25.04.2023

Płatki jaglane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Filet z piersi kurczaka - 10g. Szynka Babuni - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Kalafiorowa z ziemniakami- 200ml.                       

Gulasz z szynki wieprzowej-80 g.

Makaron świderki kolorowe -40 g.

Surówka z pora, jabłka i marchewki- 80g.

Kompot – 200 ml.  

Placuszki z jabłkiem - 80g.

                                                   Herbata malinowa - 200ml.

alergeny

mleko, gluten

gluten, seler, jaja

mleko, gluten

  Dzień wegetariański

środa

26.04.2023

Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i  rzodkiewką – 35 g. Ser żółty- 20g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g.

                                                       II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Barszcz czerwony                      z ziemniakami - 200ml.    

Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g. 

Chrupsy jabłkowe -7g.

Sok owocowy – 200ml.

Ciasto dyniowe – 50 g.

Napój miętowo-tropikalny- 200ml.

alergeny

mleko, jaja, gluten

mleko, jaja, soczewica

mleko, jaja, gluten

czwartek

27.04.2023

Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Krakowska podsuszana - 10g. Szynka drobiowa - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata.

                                                        II Śniadanie : Jabłko - 100g

Zupa pomidorowa z makaronem– 200 ml

Schab duszony w ziołach - 50g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Buraczki - 80g.

Kompot - 200ml.

Kisiel- 150g.

Sezamki – 10 g.

Ananas – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, gluten, seler

sezam

piątek

28.04.2023

Kakao - 200ml. Bułka wyborowa - 35g. Masło - 5g. Wędlina drobiowa -20g. Jajko na twardo- 50g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata.

Chrupsy jabłkowe - 9g.

II Śniadanie: Gruszka - 80g.

Zupa zacierkowa - 200ml.

Filet rybny z miruny- 60g. Ziemniaki z natką - 150g.            

Surówka  z kapusty białej z jabłkiem i marchewką -100g.                                                   

Napój miętowo – pomarańczowy-200ml.

Herbatniki – 16 g.

Herbatka z lipy – 200 ml.

Banan – 180g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, ryba, seler

gluten, mleko