Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
poniedziałek 03.04.2023 |
Kasza manna - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka krucha - 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa-10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa koperkowa z ryżem – 200 ml Kotlet mielony z indyka -50g. Ziemniaki z natką - 150g. Marchew z groszkiem - 80g. Kompot - 200ml. |
Mus owocowy – 100 g. Chrupki kręcone kukurydziane – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
seler, gluten, jaja |
|
wtorek 04.04.2023 |
Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka Aleksandryjska – 10 g. Szynka drobiowa - 10 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa-10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Gruszka- 100g. |
Kalafiorowa z ziemniakami - 200ml. Pulpet wieprzowy w sosie koperkowym - 80g. Kasza jęczmienna- 40g. Fasolka szparagowa z masłem - 80g. Kompot - 200ml. |
Bułka żytnia -30g. Masło-3g. Pasta z makreli wędzonej - 30g. Ogórek kiszony -20g. Rzodkiewka – 2g. Herbata zielona – 200ml. Ananas - 60g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, seler, jaja |
mleko, gluten, ryba |
Dzień wegetariański środa 05.04.2023 |
Płatki jęczmienne- 200ml. Pasta jajeczna z awokado, żółtym serem i szczypiorkiem- 30 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Rzepa- 10g. Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Krupnik - 200ml. Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g. Chrupsy jabłkowe - 9g. Sok z wodą– 200ml. |
Racuszki z pora- 120 g. Sos jogurtowy- 25 g. Herbata czarna z cytryną - 200ml. |
alergeny |
mleko, gluten, jaja |
mleko, gluten, jaja, seler |
mleko, gluten, jaja |
czwartek 06.04.2023 |
Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka gotowana- 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa krem jarzynowa z groszkiem ptysiowym - 200ml. Sznycel z indyka - 50g. Ryż paraboliczny - 40g. Surówka z selera z mandarynką – 100g. Kasza jęczmienna - 40g. Kompot - 200ml. |
Serek homogenizowany Danio- 120 g. Ananas – 60 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, seler |
mleko |
piątek 07.04.2023 |
Kawa mleczna – 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką – 50 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Sałata Chrupsy owocowe – 9 g. II Śniadanie: Winogrona - 80g. |
Zupa zacierkowa – 200 ml. Kotlet rybny z miruny- 60g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Surówka z kapusty pekińskiej - 100g. Herbata truskawkowa z poziomką -200 ml. |
Baton owocowy – 35 g. /mus owocowy – 100 g. Herbatniki – 20 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
seler, jaja, gluten |
gluten, jaja |
wtorek 11.04.2023 |
Kluski lane na mleku- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa krem z pieczarek z grzankami- 200 ml. Kotlet mielony wieprzowy - 50g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Brokuły z masłem - 80g. Kompot - 200ml. |
Jogurt naturalny z rodzynkami, żurawiną i morelą - 160g. Chrupki kręcone kukurydziane – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko |
Dzień wegetariański środa 12.04.2023 |
Mleczna zupa literkowa - 200ml. Bułeczka żytnia – 35 g. Masło - 5 g. Twarożek z miodem – 60g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym – 10 g. Chrupsy owocowe - 9 g. II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Krem z brokuł z groszkiem ptysiowym– 200ml. Naleśniki z serem i jogurtem naturalnym - 150g. Marchewka do chrupania – 50g. Sok z wodą - 200ml. |
Ciastka owsiane- 300 g. Herbata zielona - 200ml. Winogrona – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
gluten |
czwartek 13.04.2023 |
Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasztet drobiowy - 10g. Krakowska podsuszana - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Sałata Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Winogrona -80g. |
Barszcz biały -200ml. Gołąbki w sosie pomidorowym- 80g. Kasza gryczana - 40g. Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłek – 80 g. Kompot - 200ml. |
Kisiel- 150g. Herbatniki- 16g. Ananas - 60g |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler |
gluten, mleko |
piątek 14.04.2023 |
Kakao - 200ml. Pieczywo mieszane- 35g. Masło - 5g. Jajecznica ze szczypiorkiem -60g. Serek homogenizowany -7g. Papryka - 10g. Papryka - 10g. Sałata Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Jabłko - 80g. |
Zupa pomidorowa z ryżem- 200ml. Kotlet rybny z dorsza atlantyckiego - 60g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Surówka z pora, marchwi i jabłka – 80 g. |
Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym -150 g. Sezamki – 10 g. |
alergeny |
mleko, jaja, gluten |
mleko, jaja, gluten, seler, ryba |
mleko, sezam |
poniedziałek 17.04.2023 |
Zupa mleczna z gwiazdeczkami- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty – 30 g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie : Gruszka - 100g. |
Zupa fasolowa- 200ml. Kotlecik z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce- 80g. Ziemniaki z koperkiem – 150 g. Marchew z groszkiem - 80g. Sok z wodą - 200ml. |
Ciasta zbożowe– 50 g. Herbatka prosto z lasu- 200 ml. Banan – 80 g. |
alergeny |
mleko, jaja, gluten |
mleko, seler, jaja |
gluten |
wtorek 18.04.2023 |
Płatki ryżowe - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka z komina -10g. Polędwica drobiowa -10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Barszcz ukraiński -200ml. Zapiekanka makaronowa z mięsem wp. w sosie śmietanowym z żółtym serem – 160 g. Ogórek kiszony – 50 g. Kompot - 200ml. |
Bruschetta al pomodoro z serem żółtym, oliwą i warzywami – 120 g. Herbata zielona – 200 ml |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, seler, gluten |
gluten, mleko |
Dzień wegetariański środa 19.04.2023 |
Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta warzywna – 60 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Rzepa- 10g. Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym – 200 ml. Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – 80 g. Ziemniaki z koperkiem–150 g. Mizeria z ogórków i sałaty z sosem jogurtowym– 100g. Sok z wodą - 200ml. |
Ciasto śmietanowiec z galaretką i owocami (wyrób własny) – 120 g. Herbata czarna z cytryną – 200 ml. Ananas - 60g. |
alergeny |
mleko, jaja, gluten |
mleko, gluten, seler, jaja |
gluten, jaja |
czwartek 20.04.2023 |
Płatki jęczmienne - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka gotowana - 10g. Szynka z indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa grochowa – 200 ml. Kotlet pożarski z indyka – 50g. Ryż paraboliczny - 40g. Fasolka szparagowa - 80 g. Kompot - 200ml. |
Koktajl tropikalny z mango na jogurcie naturalnym – 150 g. Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko, jaja |
piątek 21.04.2023 |
Kawa mleczna - 200ml. Bułka wyborowa - 35g. Masło - 5g. Twarożek z miodem - 60g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym - 10g. Chrupsy owocowe - 9g. II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Zupa zacierkowa- 200ml. Kotlet rybny z dorsza atlantyckiego w cieście naleśnikowym- 60g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Surówka z kap. pekińskiej-100g. Herbata żurawinowa – 150 g. |
Chałka – 35 g. Masło – 5 g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym – 10 g. Winogrona – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, gluten, seler, ryby |
mleko, gluten |
poniedziałek 24.04.2023 |
Kasza manna - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty - 20g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Rosół z makaronem (wyrób własny) - 200ml. Zapiekane mięso drobiowe – 160 g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Sałata lodowa z sosem jogurtowym– 100 g. Kompot - 200ml. |
Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym - 150g. Chrupki kukurydziane - 15g. |
alergeny |
mleko, gluten |
gluten, seler, jaja |
mleko |
wtorek 25.04.2023 |
Płatki jaglane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Filet z piersi kurczaka - 10g. Szynka Babuni - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Kalafiorowa z ziemniakami- 200ml. Gulasz z szynki wieprzowej-80 g. Makaron świderki kolorowe -40 g. Surówka z pora, jabłka i marchewki- 80g. Kompot – 200 ml. |
Placuszki z jabłkiem - 80g. Herbata malinowa - 200ml. |
alergeny |
mleko, gluten |
gluten, seler, jaja |
mleko, gluten |
Dzień wegetariański środa 26.04.2023 |
Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką – 35 g. Ser żółty- 20g. Ogórek zielony - 10g. Sałata, Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Barszcz czerwony z ziemniakami - 200ml. Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g. Chrupsy jabłkowe -7g. Sok owocowy – 200ml. |
Ciasto dyniowe – 50 g. Napój miętowo-tropikalny- 200ml. |
alergeny |
mleko, jaja, gluten |
mleko, jaja, soczewica |
mleko, jaja, gluten |
czwartek 27.04.2023 |
Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Krakowska podsuszana - 10g. Szynka drobiowa - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata. II Śniadanie : Jabłko - 100g |
Zupa pomidorowa z makaronem– 200 ml Schab duszony w ziołach - 50g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Buraczki - 80g. Kompot - 200ml. |
Kisiel- 150g. Sezamki – 10 g. Ananas – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, gluten, seler |
sezam |
piątek 28.04.2023 |
Kakao - 200ml. Bułka wyborowa - 35g. Masło - 5g. Wędlina drobiowa -20g. Jajko na twardo- 50g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata. Chrupsy jabłkowe - 9g. II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Zupa zacierkowa - 200ml. Filet rybny z miruny- 60g. Ziemniaki z natką - 150g. Surówka z kapusty białej z jabłkiem i marchewką -100g. Napój miętowo – pomarańczowy-200ml. |
Herbatniki – 16 g. Herbatka z lipy – 200 ml. Banan – 180g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, ryba, seler |
gluten, mleko |