Jadłospis

Jadłospis: maj 2023 r.

*PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN  W JADŁOSPISIE

*CODZIENNIE DO ŚNIADANIA PODAWANA JEST HERBATA  OWOCOWA  SŁODZONA MIODEM    

* W CIĄGU CAŁEGO DNIA WODA ŻYWIEC JEST DOSTĘPNA DLA DZIECI

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

wtorek

02.05.2023

Płatki kukurydziane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Ser żółty – 15 g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie : Jabłko - 100g.

Ogórkowa z ziemniakami - 200ml.                                        

Naleśniki z dżemem - 160g.                                              

Chrupsy jabłkowe - 9g.

Sok z wodą - 200ml.

Ciastka owsiane – 30 g.

Lizak owocowy - 12 g.

Winogrona – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, jaja

mleko, gluten, jaja

czwartek

04.05.2023

Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka gotowana- 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa krem z pora z groszkiem ptysiowym - 200ml.

Pierś duszona z indyka w sosie śmietanowym - 60g.                 

Kasza gryczana - 40g.                                           

Marchew mini - 80g.                            

Kompot - 200ml.

Kisiel – 150 g.

Chrupsy owocowe - 9 g.

Ananas – 60 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler

 

piątek

05.05.2023

Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa - 35g. Masło 5g. Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorem – 35 g. Ser żółty- 20 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Sałata

Chrupsy owocowe – 9 g.

II Śniadanie: Winogrona - 80g.

Krupnik z jarzynami - 200ml.

Filet ryby z  miruny w panierce - 60g.                   

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - 100g.

Herbata miętowa z pomarańczą-200 ml.

Mus owocowy – 100 g.

Herbatniki – 16 g.

Herbatka truskawkowa z poziomką – 200 ml.

alergeny

mleko, gluten

seler, jaja, gluten

gluten, jaja, mleko

poniedziałek

08.05.2023

Droga mleczna z gwiazdeczkami - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Barszcz biały -200ml.

Spaghetti z mięsem wp. i sosem pomidorowym - 160g.         

Ogórek kiszony - 50g.

Kompot - 200ml.

Jogurt naturalny z rodzynkami, żurawiną i morelą – 160 g.

Chrupki kukurydziane – 15 g.

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, seler, gluten

mleko

wtorek

09.05.2023

Płatki ryżowe - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Szynka z komina - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Barszcz ukraiński - 200 ml.

Schab duszony w ziołach z jasnym sosem pieczeniowym - 80g.                                    

Makron świderki kolorowe - 40g.

Brokuły z masłem i bułką – 80g.

Kompot – 200 ml.

Chałka - 40g. Masło - 5g.   

Serek homogenizowany - 7g.

Herbata z cytryną - 200ml

Gruszka – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko

Dzień wegetariański

środa

10.05.2023

Kasza manna - 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Marchewkowa pasta warzywna – 60 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka – 80 g.

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym – 200 ml.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – 60 g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Mizeria z ogórków i sałaty z jogurtem naturalnym – 100 g.

Kompot – 200 ml

Drożdżówka mini z serkiem – 50 g.

Winogrona – 80 g.

Herbata  leśna - 200ml

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko, jaja

czwartek

11.05.2023

Mleczna zupa literkowa- 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Szynka wiejska - 10g. Szynka z piersi kurczaka -15g. Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Grochowa – 200 ml.

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczeniowym – 80 g.

Kasza jęczmienna – 40 g.

Buraczki – 80 g.

Sok z wodą – 200 ml.

Ciastka zbożowe – 50 g.

Winogrona – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

jaja, seler, gluten

mleko, gluten

piątek

12.05.2023

Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Serek waniliowy – 7 g.

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Pomidorowa – 200 ml.

Filet rybny z miruny – 60 g.

Ziemniaki z koperkiem – 150 g.

Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka – 80 g.

Napój miętowo-owocowy - 200 ml.

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150 g.

Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g.

alergeny

mleko, gluten, jajko

mleko, jaja, seler, gluten

mleko

poniedziałek

15.05.2023

Kakao– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Rosół z makaronem -200ml.

Kotlet pożarski z indyka - 50g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.            

Sałata lodowa w sosie vinegret  - 80g.

Kompot - 200ml. 

Budyń – 200ml.

Banan – 180g.   

alergeny

mleko, gluten

jaja, seler, gluten

mleko

wtorek

16.05.2023

Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo żytnie - 35g. Masło - 5g. Szynka  wiejska - 10g. Polędwica drobiowa - 10g.  Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka - 80g.     

Jarzynowa z ziemniakami –200ml.

Klopsik drobiowy w sosie koperkowym - 80g.    

Kasza gryczana - 40g.   

Mizeria z ogórków na jogurcie naturalnym. – 80g.

Kompot - 200ml.

Mus owocowy – 100 g.

Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

 

Dzień wegetariański

środa

17.02.2023

Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta z jajek ze szczypiorkiem – 30g. Ser żółty – 20g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g.

Rzodkiewka - 5 Rzepa – 10 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Kapuśniak z kapusty białej - 200ml. 

Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g.

Chrupsy owocowe - 9g.

Sok z wodą – 200ml.

Racuszki z pora- 120 g.

Pomidor - 20g.

Sos jogurtowy- 25 g.

Herbata zielona - 200ml.                                   

alergeny

mleko, gluten, jajka

mleko, jaja, seler, gluten

mleko, jaja, gluten

czwartek 18.05.2023

Płatki jęczmienne - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Szynka z piersi indyka- 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Krupnik – 200 ml

Schab duszony w ziołach– 50 g.

Ziemniaki z koperkiem - 150g.            

Pomidory, kapusta pekińska, ogórki i papryka z oliwą z oliwek.

Sok z wodą -200 ml.

Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym – 150g.

Ciastka zbożowe - 50g.  

alergeny

mleko, gluten

seler

mleko, gluten

piątek

19.05.2023

Kakao- 200ml. Bułka żytnia - 35g.  Masło - 5g. Twarożek z miodem - 50g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym - 20 g.

Chrupsy owocowe - 9g.

II Śniadanie: Ananas - 80g.

Zupa zacierkowa -200ml.

Klopsiki rybne - 60g.                  

Ziemniaki z koperkiem - 150g.

Surówka z kapusty            kiszonej z marchewką i jabłkiem - 100g.

Kompot  - 200ml.

Ryż zapiekany z jabłkiem                       i cynamonem – 120g.           

Herbata czarna z cytryną – 200 ml

alergeny

mleko, gluten

jaja, seler, gluten

 

poniedziałek

22.05.2023

Mleczna z gwiazdeczkami - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Żywiecka podsuszana - 10g. Szynka drobiowa - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Rzepa – 10 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Zupa pieczarkowa – 200 ml.

Kotlet mielony wp. - 50g.

Ziemniaki z natką - 150g.

Buraczki na ciepło -100g.  Sałata

Kompot – 200ml.

Kasza manna z musem truskawkowym – 150g.

                      

Herbatniki – 16g.

alergeny

mleko, gluten

jaja, seler, gluten

mleko, gluten, jaja

wtorek

23.05.2023

Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka  wiejska - 10g. Szynka z piersi kurczaka - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g.

II Śniadanie:  Winogrona – 80 g.

Fasolowa z ziemniakami -200ml.

Zapiekanka z kurczakiem w sosie śmietanowo- serowym - 160g.         

Ogórek kiszony - 50g.

Kompot - 200ml.

Rogalik croissant - 60g.

Herbata malinowa- 200ml.

Ananas - 60g

alergeny

mleko, gluten

jaja, seler, gluten

mleko, gluten, jaja

  Dzień wegetariański

środa

24.05.2023

Mleczna zupa literkowa – 200 ml.  Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Ser żółty – 15 g.  Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem - 30g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzepa – 10 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Krem z selera z grzankami– 200 ml.

Pierogi leniwe z masłem - 150g.

Surówka z marchwi i jabłek-100g.

Sok z wodą- 200ml.

Bułka wyborowa - 35g. Masło – 3g. Pasta z makreli wędzonej i jajek - 35g. Ogórek kiszony - 30g. Rzodkiewka - 5g.

Herbata zielona - 200 ml.

Chrupsy owocowe – 9 g.

                      

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko, gluten, jaja, ryba

czwartek

25.05.2023

Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Żywiecka podsuszana - 10g.  Szynka delikatesowa - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Rzepa – 10 g. Sałata

II Śniadanie:  Winogrona – 80 g.   

Barszcz biały z ziemniakami -200ml.                             

Klopsik drobiowy w sosie pomidorowym - 60g.                

Kasza jęczmienna- 40g.

Marchewka mini - 80g. Sałata

Kompot - 200ml.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym - 150g.

Sezamki - 20g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler, gluten

mleko, gluten

piątek

26.05.2023

Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Serek waniliowy – 7 g.

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Pomidorowa z makaronem – 200 ml.

Kuleczki rybne w sosie koperkowym-60 g.

Ziemniaki z natką- 150g.

Surówka z kapusty kiszonej – 100g.

Napój miętowo- owocowy-200ml.

Kisiel owocowy-150g.

Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g.

Winogrono-100g.

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, jaja, ryba, seler

gluten

poniedziałek

29.05.2023

Kluski lane na mleku- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g.

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Krem z dyni z grzankami - 200ml.

Bitki wołowe duszone z marchewką-60g.

Ogórek kiszony-50g.

Cykoria-5g.

Kolorowe świderki - Sałata-5g.

Kompot - 200g.

Ciastka owsiane - 50g.  

Herbata wiśniowa – 200 ml.

Winogrona – 80 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler

gluten, mleko, jaja

wtorek

30.05.2023

Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Schab gotowany -10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata,

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Krupnik – 200 ml.

Łazanki z mięsem wp. i kapustą - 180g.                                   

Papryka i Cykoria - 20g.

Kompot - 200ml

Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150g.

Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler

mleko

  Dzień wegetariański

środa

31.05.2023

Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta warzywna– 30g. Ser żółty – 20g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g.

Rzodkiewka - 5 Rzepa – 10 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g.

Barszcz czerwony – 200 ml.

Kotleciki z soczewicy z dipem koperkowo-ogórkowym – 60g.

Ziemniaki z natką-150g.

Sałata z oliwą z oliwek.

Sok z wodą – 200 ml.

Placuszki z jabłkiem – 80 g.

Herbata z cytryną – 200 ml.

alergeny

mleko, gluten

mleko, jaja, seler

mleko, gluten, jaja