Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
wtorek 02.05.2023 |
Płatki kukurydziane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Ser żółty – 15 g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie : Jabłko - 100g. |
Ogórkowa z ziemniakami - 200ml. Naleśniki z dżemem - 160g. Chrupsy jabłkowe - 9g. Sok z wodą - 200ml. |
Ciastka owsiane – 30 g. Lizak owocowy - 12 g. Winogrona – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, seler, jaja |
mleko, gluten, jaja |
czwartek 04.05.2023 |
Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło 5g. Szynka gotowana- 10g. Filet z piersi indyka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa krem z pora z groszkiem ptysiowym - 200ml. Pierś duszona z indyka w sosie śmietanowym - 60g. Kasza gryczana - 40g. Marchew mini - 80g. Kompot - 200ml. |
Kisiel – 150 g. Chrupsy owocowe - 9 g. Ananas – 60 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, seler |
|
piątek 05.05.2023 |
Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa - 35g. Masło 5g. Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorem – 35 g. Ser żółty- 20 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Rzepa -10g. Sałata Chrupsy owocowe – 9 g. II Śniadanie: Winogrona - 80g. |
Krupnik z jarzynami - 200ml. Filet ryby z miruny w panierce - 60g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - 100g. Herbata miętowa z pomarańczą-200 ml. |
Mus owocowy – 100 g. Herbatniki – 16 g. Herbatka truskawkowa z poziomką – 200 ml. |
alergeny |
mleko, gluten |
seler, jaja, gluten |
gluten, jaja, mleko |
poniedziałek 08.05.2023 |
Droga mleczna z gwiazdeczkami - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Barszcz biały -200ml. Spaghetti z mięsem wp. i sosem pomidorowym - 160g. Ogórek kiszony - 50g. Kompot - 200ml. |
Jogurt naturalny z rodzynkami, żurawiną i morelą – 160 g. Chrupki kukurydziane – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten, jaja |
mleko, seler, gluten |
mleko |
wtorek 09.05.2023 |
Płatki ryżowe - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Szynka z komina - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Barszcz ukraiński - 200 ml. Schab duszony w ziołach z jasnym sosem pieczeniowym - 80g. Makron świderki kolorowe - 40g. Brokuły z masłem i bułką – 80g. Kompot – 200 ml. |
Chałka - 40g. Masło - 5g. Serek homogenizowany - 7g. Herbata z cytryną - 200ml Gruszka – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko |
Dzień wegetariański środa 10.05.2023 |
Kasza manna - 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Marchewkowa pasta warzywna – 60 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Gruszka – 80 g. |
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym – 200 ml. Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – 60 g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Mizeria z ogórków i sałaty z jogurtem naturalnym – 100 g. Kompot – 200 ml |
Drożdżówka mini z serkiem – 50 g. Winogrona – 80 g. Herbata leśna - 200ml |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko, jaja |
czwartek 11.05.2023 |
Mleczna zupa literkowa- 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Szynka wiejska - 10g. Szynka z piersi kurczaka -15g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Grochowa – 200 ml. Pulpeciki drobiowe w sosie pieczeniowym – 80 g. Kasza jęczmienna – 40 g. Buraczki – 80 g. Sok z wodą – 200 ml. |
Ciastka zbożowe – 50 g. Winogrona – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
jaja, seler, gluten |
mleko, gluten |
piątek 12.05.2023 |
Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Serek waniliowy – 7 g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Pomidorowa – 200 ml. Filet rybny z miruny – 60 g. Ziemniaki z koperkiem – 150 g. Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka – 80 g. Napój miętowo-owocowy - 200 ml. |
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150 g. Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten, jajko |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko |
poniedziałek 15.05.2023 |
Kakao– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Parówki drobiowe – 50 g. Ser żółty – 15 g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Rosół z makaronem -200ml. Kotlet pożarski z indyka - 50g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Sałata lodowa w sosie vinegret - 80g. Kompot - 200ml. |
Budyń – 200ml. Banan – 180g. |
alergeny |
mleko, gluten |
jaja, seler, gluten |
mleko |
wtorek 16.05.2023 |
Płatki owsiane - 200ml. Pieczywo żytnie - 35g. Masło - 5g. Szynka wiejska - 10g. Polędwica drobiowa - 10g. Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Gruszka - 80g. |
Jarzynowa z ziemniakami –200ml. Klopsik drobiowy w sosie koperkowym - 80g. Kasza gryczana - 40g. Mizeria z ogórków na jogurcie naturalnym. – 80g. Kompot - 200ml. |
Mus owocowy – 100 g. Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
|
Dzień wegetariański środa 17.02.2023 |
Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta z jajek ze szczypiorkiem – 30g. Ser żółty – 20g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 Rzepa – 10 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Kapuśniak z kapusty białej - 200ml. Makaron z serem, truskawkami i jogurtem naturalnym - 150g. Chrupsy owocowe - 9g. Sok z wodą – 200ml. |
Racuszki z pora- 120 g. Pomidor - 20g. Sos jogurtowy- 25 g. Herbata zielona - 200ml. |
alergeny |
mleko, gluten, jajka |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko, jaja, gluten |
czwartek 18.05.2023 |
Płatki jęczmienne - 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Szynka z piersi indyka- 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Krupnik – 200 ml Schab duszony w ziołach– 50 g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Pomidory, kapusta pekińska, ogórki i papryka z oliwą z oliwek. Sok z wodą -200 ml. |
Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym – 150g. Ciastka zbożowe - 50g. |
alergeny |
mleko, gluten |
seler |
mleko, gluten |
piątek 19.05.2023 |
Kakao- 200ml. Bułka żytnia - 35g. Masło - 5g. Twarożek z miodem - 50g. Dżem słodzony sokiem jabłkowym - 20 g. Chrupsy owocowe - 9g. II Śniadanie: Ananas - 80g. |
Zupa zacierkowa -200ml. Klopsiki rybne - 60g. Ziemniaki z koperkiem - 150g. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem - 100g. Kompot - 200ml. |
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem – 120g. Herbata czarna z cytryną – 200 ml |
alergeny |
mleko, gluten |
jaja, seler, gluten |
|
poniedziałek 22.05.2023 |
Mleczna z gwiazdeczkami - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Żywiecka podsuszana - 10g. Szynka drobiowa - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Rzepa – 10 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Zupa pieczarkowa – 200 ml. Kotlet mielony wp. - 50g. Ziemniaki z natką - 150g. Buraczki na ciepło -100g. Sałata Kompot – 200ml. |
Kasza manna z musem truskawkowym – 150g.
Herbatniki – 16g. |
alergeny |
mleko, gluten |
jaja, seler, gluten |
mleko, gluten, jaja |
wtorek 23.05.2023 |
Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Szynka wiejska - 10g. Szynka z piersi kurczaka - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. II Śniadanie: Winogrona – 80 g. |
Fasolowa z ziemniakami -200ml. Zapiekanka z kurczakiem w sosie śmietanowo- serowym - 160g. Ogórek kiszony - 50g. Kompot - 200ml. |
Rogalik croissant - 60g. Herbata malinowa- 200ml. Ananas - 60g |
alergeny |
mleko, gluten |
jaja, seler, gluten |
mleko, gluten, jaja |
Dzień wegetariański środa 24.05.2023 |
Mleczna zupa literkowa – 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Ser żółty – 15 g. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem - 30g. Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzepa – 10 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Krem z selera z grzankami– 200 ml. Pierogi leniwe z masłem - 150g. Surówka z marchwi i jabłek-100g. Sok z wodą- 200ml. |
Bułka wyborowa - 35g. Masło – 3g. Pasta z makreli wędzonej i jajek - 35g. Ogórek kiszony - 30g. Rzodkiewka - 5g. Herbata zielona - 200 ml. Chrupsy owocowe – 9 g.
|
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko, gluten, jaja, ryba |
czwartek 25.05.2023 |
Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Żywiecka podsuszana - 10g. Szynka delikatesowa - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Rzepa – 10 g. Sałata II Śniadanie: Winogrona – 80 g. |
Barszcz biały z ziemniakami -200ml. Klopsik drobiowy w sosie pomidorowym - 60g. Kasza jęczmienna- 40g. Marchewka mini - 80g. Sałata Kompot - 200ml. |
Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym - 150g. Sezamki - 20g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler, gluten |
mleko, gluten |
piątek 26.05.2023 |
Kawa mleczna – 200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g. Jajecznica ze szczypiorkiem – 60 g. Serek waniliowy – 7 g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Rzepa -10g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Pomidorowa z makaronem – 200 ml. Kuleczki rybne w sosie koperkowym-60 g. Ziemniaki z natką- 150g. Surówka z kapusty kiszonej – 100g. Napój miętowo- owocowy-200ml. |
Kisiel owocowy-150g. Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g. Winogrono-100g. |
alergeny |
mleko, gluten, jaja |
mleko, jaja, ryba, seler |
gluten |
poniedziałek 29.05.2023 |
Kluski lane na mleku- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g. Polędwica sopocka - 10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g. II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Krem z dyni z grzankami - 200ml. Bitki wołowe duszone z marchewką-60g. Ogórek kiszony-50g. Cykoria-5g. Kolorowe świderki - Sałata-5g. Kompot - 200g. |
Ciastka owsiane - 50g. Herbata wiśniowa – 200 ml. Winogrona – 80 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler |
gluten, mleko, jaja |
wtorek 30.05.2023 |
Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Schab gotowany -10g. Pasztet drobiowy - 10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Krupnik – 200 ml. Łazanki z mięsem wp. i kapustą - 180g. Papryka i Cykoria - 20g. Kompot - 200ml |
Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150g. Chrupki kukurydziane kręcone – 15 g. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler |
mleko |
Dzień wegetariański środa 31.05.2023 |
Płatki kukurydziane- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g. Pasta warzywna– 30g. Ser żółty – 20g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 Rzepa – 10 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g. |
Barszcz czerwony – 200 ml. Kotleciki z soczewicy z dipem koperkowo-ogórkowym – 60g. Ziemniaki z natką-150g. Sałata z oliwą z oliwek. Sok z wodą – 200 ml. |
Placuszki z jabłkiem – 80 g. Herbata z cytryną – 200 ml. |
alergeny |
mleko, gluten |
mleko, jaja, seler |
mleko, gluten, jaja |