Jadłospis

|| || ||

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

 

 

 

 

Jadłospis kwiecień 2025

*PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN  W JADŁOSPISIE

*CODZIENNIE DO ŚNIADANIA PODAWANA JEST HERBATA  OWOCOWA  SŁODZONA MIODEM    

*W CIĄGU CAŁEGO DNIA WODA ŻYWIEC JEST DOSTĘPNA DLA DZIECI

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

wtorek

01.04.2025

Granola owocowa-200ml                Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Pasztet drobiowy-15g                         Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka-80g

Grochówka-200ml

Pieczeń rzymska -80g

Kasza bulgur-40g

Ogórek kiszony z cykorią-100g

Kompot owocowy -200ml

Koktajl anansowy na jogurcie naturalnym-200ml

Chrupkie pieczywo-10g

Banan-180g

alergeny

mleko, gluten, jaja

seler, jaja

 mleko

Dzień wegetariański

środa

02.04.2025

Zupa mleczna z muszelkami-200ml Bułka paryska-35g. Masło-5g

Jajko gotowane-30g                          Serek Almette-7g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Ananas-60g

Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym-200ml

Spaghetti z sosem serowym-150g

Brokuły gotowane-100g

Sok z wodą-200ml

Ciasto marchewkowe-60g

Gruszka-80g

Herbata z lipy-200ml

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, gluten, seler

 mleko, gluten, jaja

czwartek

03.04.2025

Płatki żytnie-200ml                 Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka krucha-10g                      Szynka biała z indyka -10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka-80g

Ogórkowa-200ml

Bitki wołowe duszone -100g

Kasza gryczana-40g

Buraczki na ciepło -100g

Kompot owocowy-200ml

Pieczywo razowe-35g

Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem-35g

Melon-60g

Herbata z lipy-200ml.

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler

  mleko, gluten

piątek

04.04.2025

Kawa zbożowa-200ml                     Bułka graham-35g. Masło-5g

Ser żółty-10g                                         Pasta z awokado i ogórka-30g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Gulaszowa z makaronem-200ml

Ryba pieczona z cytryną–80g

Ziemniaki z koperkiem–150g

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka-100g

Kompot wieloowocowy-200 ml

Tosty z salami i serem z sosem pomidorowym-150g

Herbata z cytryną-200ml

Mandarynka-80g                          

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler

 mleko, gluten

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

PODWIECZOREK

poniedziałek

07.04.2025

Płatki gryczane-200ml                Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Krakowska z indyka-10g             Synka pieczona-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Jarzynowa z ryżem-200ml

Kotlety mielone wieprzowe-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g

Mizeria z ogórków na jogurcie naturalnym-100g

Kompot porzeczkowy-200ml.

Smoothie gruszkowo-bananowe ze szpinakiem -200ml

Biszkopty-10g

alergeny

mleko, gluten

mleko, gluten, seler, jaja

 gluten

    wtorek

08.04.2025

Płatki ryżowe -200ml             Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka krucha-10g                         Udziec z indyka pieczony-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

 II Śniadanie: Gruszka-80g

Zupa fasolowa-200ml

Bitki wołowe duszone-80g

Kasza gryczana-40g

Ogórek kiszony ze szczypiorkiem-100g

Kompot malinowy-200ml

Kasza manna z brzoskwiniami-120g

Herbata rumiankowa-200 ml

Mandarynka-80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, gluten, seler

 mleko

  Dzień wegetariański

środa

09.04.2025

Płatki cynamonowe-200ml          Bułka paryska-35g                  

Twarożek z miodem-10g               Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

  II Śniadanie: Ananas-60g

Krem marchewkowy z curry i groszkiem ptysiowym-200ml

Risotto z brokułami-160g

Kapusta pekińska z papryką-100g

Sok owocowy z wodą-200ml

Paluszki serowe-20g

Pieczywo chrupkie-20g

Ogórek-10g. Pomidor-10g. Sałata-5g

Herbata z cytryną-200ml

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler

 mleko, gluten

czwartek

10.04.2025

Płatki owsiane-200ml                   Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka z indyka złota-15g            Szynka ze wsi-15g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka-80g

Krupnik-200ml

Indyk po meksykańsku-100g

Kasza jęczmienna-40g

Pomidory z cebulką-100g

Kompot wieloowocowy-200ml

Ciasto czekoladowe-60g

Herbata malinowa-200ml

Melon-60g

alergeny

mleko, gluten

mleko, gluten, seler

 mleko, gluten, jaja

piątek

11.04.2025

Kakao-200ml                                  Bułka graham-35g. Masło-5g

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem-30g              Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Ogórkowa z ziemniakami-200 ml.

Kotlety rybne-80g

Kasza pęczak-40g

Marchewka z groszkiem-100g

Kompot wieloowocowy-200ml

Kisiel owocowy-200ml

Wafle ryżowe-10g

Banan-180g

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, gluten, seler, jaja

 

     

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

PODWIECZOREK

poniedziałek

    14.04.2025

Granola owocowa-200ml             

Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Filet z indyka pieczony-10g                Szynka tostowa-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II  Śniadanie: Gruszka-80g

Rosół-200ml

Kotlety schabowe-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g

Sałata z rzodkiewką i jogurtem naturalnym-100g                      

Kompot malinowy-200ml

Pieczywo razowe-35g   

Masło-5g                               

Pasztet drobiowy-20g

Ogórek małosolny-5g

Herbata z cytryną-200ml

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

 mleko, gluten, jaja

wtorek

15.04.2025

Płatki jaglane200ml                    Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Krakowska z indyka-20g               Synka tradycyjna-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Zacierkowa-200ml

Schab duszony z warzywami-80g

Kasza bulgur-40g

Fasolka szparagowa-100g

Kompot owocowy-200ml

Pancakes z polewą jagodową-60g

Herbata gruszkowa-200ml

Melon-60g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten

mleko, gluten

Dzień wegetariański

środa

16.04.2025

Płatki czekoladowe kulki- 200ml Bułka graham-35g. Masło-5g

Pasta marchewkowa-30g                              Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Kiwi-80g

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami-200ml

Placki warzywne z sosem jogurtowo-koperkowym-180g

Kapusta pekińska z marchewką-100g.

Sok z wodą-200ml

Budyń śmietankowy-200ml

Chrupki kukurydziane-10g

Banan-180g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

mleko

czwartek

17.04.2025

Płatki jęczmienne-200ml            Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka złota z  indyka-10g            Szynka ze wsi-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Barszcz czerwony-200ml

Nuggetsy z indyka-80g

Ryż brązowy-40g

Ogórek z papryką i pomidorem-100g

Kompot porzeczkowy-200ml

Jogurt naturalny z bakaliami-160g

Herbata rumiankowa-200ml

Mandarynka-80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

mleko

piątek

18.04.2025

Kawa zbożowa-200ml                        Bułka paryska-35g. Masło-5g

Jajecznica ze szczypiorkiem-60g        Serek Almette z rzodkiewką-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka-80g

Pomidorowa z makaronem-200ml

Ryba smażona w panierce-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g

Kapusta kiszona z marchewką i natką-100g

Kompot owocowy-200ml

Tosty z żółtym serem-120g

Herbata z dzikiej róży-200 ml

Kiwi-80g

alergeny

mleko, gluten, jaja

mleko, seler, gluten, jaja

mleko, gluten

 

 

 

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

PODWIECZOREK

wtorek

22.04.2025

Płatki żytnie-200ml                 Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka krucha-10g                      Szynka biała z indyka-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Barszcz biały z kiełbaską-200ml

Łazanki z mięsem drobiowym i kapustą kiszoną-150g

Kompot owocowy-200ml

Chałka-35g. Masło-5g

Serek waniliowy-20g

Herbata owocowa-200ml

Mandarynka-80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

gluten, mleko

Dzień wegetariański

środa

23.04.2025

Zupa mleczna z makaronem-200ml Bułka graham-35g. Masło-5g

Pasta z zielonego groszku ze świeżą miętą, cytryną, pestkami słonecznika i dyni-30g                                         Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Ananas-60g

Zupa krem z pieczonych buraków z mascarpone i groszkiem ptysiowym-200ml

Zapiekanka makaronowo-serowa z warzywami-180g

Marchewka mini-100g

Sok z wodą-200ml

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym-200ml

Chrupkie pieczywo-10g

Mandarynka-80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

gluten, mleko

  czwartek

24.04.2025

Płatki gryczane-200ml                Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Krakowska z indyka-10g                     Szynka tradycyjna-10g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Żurek z jajkiem-200ml

Wieprzowina po meksykańsku-100g

Kasza gryczana-40g   

Sałata z sosem winegret-50g

Kompot truskawkowy-200ml

Bułka paryska-20g

Nutella z daktyli-7g

Herbata owocowa-200ml

Kiwi-80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

gluten, mleko

 

piątek

25.04.2025

 

Kakao-200ml                                     Bułka paryska-35g. Masło-5g

Dżem malinowy-10g                                 Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka-100g

Pieczarkowa  z makaronem -200ml

Kotleciki rybne-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g.

Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i cebulki z jogurtem naturalnym-100g

Kompot truskawkowy-200ml

Owoce pod kruszonką-60g

Herbata z cytryną-200ml

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

gluten, mleko

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

PODWIECZOREK

poniedziałek

    28.04.2025

Płatki ryżowe-200ml                      Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Parówki drobiowe-50g                          Ser żółty-20g 

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Kalafiorowa-200ml

Kotlety mielone-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g

Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z jogurtem naturalnym-100g

Kompot malinowy-200ml

Ryż na mleczku kokosowym z owocami-150g

Herbata z cytryną-200ml

Banan-180g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

 mleko, gluten

wtorek

29.04.2025

Płatki owsiane 200ml                      Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Krakowska sucha-30g                       Filet z indyka pieczony-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Ogórkowa-200ml.

Gulasz wieprzowy-100g.

Kasza gryczana-40g.

Buraczki na ciepło -100g.

Kompot porzeczkowy-200ml.

Racuszki z jabłkiem-80g

Herbata z lipy-200 ml

Mandarynka–80g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten

mleko, gluten, jaja

Dzień wegetariański

środa

30.04.2025

Płatki kukurydziane- 200ml                   Bułka graham- 35g. Masło-5g

Htipiti – grecka pasta z pieczonej papryki i fety z suszonymi pomidorami, czosnkiem i cytryną-40g              

Ser żółty-20g

Ogórek zielony-10g. Pomidor-10g. Papryka-10g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie:  Ananas-60 g

Krem z białych warzyw i gruszki z grzankami-200ml

Naleśniki z serem białym i polewą owocową-150g

Marchewka z jabłkiem-100g

Sok z wodą -200ml

Pasta z tuńczyka z jajkiem-30g

Pieczywo razowe-35g

Masło-5g

Banan-180g

alergeny

mleko, gluten

mleko, seler, gluten, jaja

gluten, jaja