Wydrukuj tę stronę

Jadłospis

|| || ||

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Jadłospis: kwiecień 2024

 

*PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN  W JADŁOSPISIE

*CODZIENNIE DO ŚNIADANIA PODAWANA JEST HERBATA  OWOCOWA  SŁODZONA MIODEM    

* W CIĄGU CAŁEGO DNIA WODA ŻYWIEC JEST DOSTĘPNA DLA DZIECI

 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

wtorek

02.04.2024

Płatki żytnie-200ml. Bułka wyborowa-35 g. Masło-5 g

Pasta z jajkiem, awokado i ogórkiem-30 g

Ser żółty–20 g

Ogórek zielony-10 g. Papryka-10 g. Pomidor­-10 g. Rzodkiewka – 5 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko–100 g

Pieczarkowa z makaronem–200 ml

Ryba w panierce kukurydzianej-80 g

Ziemniaki z koperkiem–150 g

Kapusta kiszona z buraczkami-100 g

Kompot owocowy-200 ml

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym–150 g

Biszkopty–20 g

alergeny

gluten, mleko, jaja

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko

Dzień wegetariański

środa

03.04.2024

Płatki cynamonowe-200 ml Bułka żytnia-35 g. Masło-5 g

Pasta marchewkowa-40 g

Almette śmietankowe-10 g

Ogórek zielony – 10 g. Papryka - 10g. Pomidor-10 g. Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Banan–80 g

Zupa krem z białych warzyw z grzankami-200 ml

Kotleciki sojowe-50 g

Kasza bulgur-40 g

Ogórek kiszony z cebulką-100 g

Sok z wodą-200 ml

Ciasto czekoladowe

(wyrób własny)–8 g

Herbata rumiankowa-200 ml

Kiwi- 80 g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko, jaja

   

czwartek

04.04.2024

Płatki jaglane-200 ml. Pieczywo mieszane-35 g. Masło-5 g

Polędwica sopocka-10 g. Udziec z indyka pieczony-10 g

Ogórek zielony-10 g Papryka -10g. Pomidor-10 g. Sałata. Rzodkiewka - 5 g

II Śniadanie: Gruszka - 80 g

Ogórkowa– 200 ml

Gulasz wieprzowy z warzywami–80 g

Kasza pęczak – 40 g

Mizeria z ogórków z jogurtem nat.– 100 g

Kompot – 200 ml

Kisiel cytrynowy-150 ml

Sezamki – 10 g

Mandarynka-60 g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, seler

sezam

piątek

05.04.2024

Kawa mleczna–200 ml. Bułka wyborowa–35 g. Masło-5 g

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem–50 g

Dżem słodzony sokiem jabłkowym–10 g

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko – 100 g

Zacierkowa–200 ml

Ryba pieczona z cytryną-80 g

Ziemniaki pieczone w ziołach-150 g

Surówka marchewki, pora i jabłka-100 g

Kompot malinowy-200 ml

Smoothie bananowo -szpinakowe z kiwi - 200 ml

Pieczywo chrupkie-10 g

 

alergeny

gluten, mleko

gluten, seler

gluten

 

 

poniedziałek

08.04.2024

Płatki owsiane-200 ml. Pieczywo mieszane-35 g. Masło-5 g

Parówki drobiowe – 30 g. Ser żółty- 20 g

Ogórek zielony - 10g Papryka -10 g. Pomidor – 10 g. Sałata. Rzodkiewka - 5 g

II Śniadanie: Gruszka– 80 g

Barszcz czerwony – 200 ml

Schab duszony z warzywami – 150 g

Kasza jęczmienna – 40 g

Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem - 80 g

Kompot malinowy– 200 ml

Bułka wyborowa – 30 g

Nutella z daktyli

(wyrób własny)-10 g

Herbata lipowa-200ml

Mandarynka-60g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, seler

gluten, mleko, jaja

wtorek

09.04.2024

Płatki gryczane - 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g

Polędwica wiejska- 10g. Szynka z indyka złota- 10g

Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g.Sałata, Rzodkiewka - 5 g

II Śniadanie: Jabłko – 100 g

Pomidorowa z makaronem-200ml

Kotlety z ryby-80g

Ziemniaki z koperkiem-150g

Kapusta pekińska z papryką-100g

Kompot porzeczkowy – 200 ml

Galaretka owocowa-80 g

Biszkopty–20 g

Banan-100 g

alergeny

gluten, mleko, jaja

gluten, mleko, jaja, seler

gluten,

Dzień wegetariański

środa

10.04.2024

Płatki miodowe kółeczka - 200 ml. Bułka żytnia - 35g. Masło -5g.

Twarożek z awokado ze szczypiorkiem - 20 g. Ser żółty – 20 g.

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g.Sałata

II Śniadanie: Kiwi–80 g

Zupa krem paprykowo- marchewkowy z grzankami - 200 ml

Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową – 160 g

Marchewka z jabłkiem – 100 g

Sok z wodą - 200ml

Sernik z brzoskwinią

(wyrób własny) – 50 g

Herbatka owocowa – 200 ml

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko, jaja

czwartek

11.04.2024

Mleczna zupa z gwiazdeczkami- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g Masło -5g

Szynka ze wsi - 10g. Krakowska drobiowa - 10 g.

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor -10g. Papryka-10g. Rzodkiewka - 5g.   Sałata

II Śniadanie: Gruszka-80 g

Krupnik–200 ml

Sznycelki z kurczaka w płatkach kukurydzianych – 80 g

Ryż brązowy 150 g

Pomidory z cebulką-100 g

Kompot wieloowocowy– 200 ml

Paluszki serowe z mozzarelli – 20 g

Pomidory z sałatą w sosie koperkowo-ziołowym z oliwą z oliwek – 80 g

Pieczywo Maca– 13 g

alergeny

gluten, mleko

mleko, jaja, seler

gluten, mleko

piątek

12.04.2024

Kakao – 200 ml. Bułka żytnia– 35 g. Masło -5g

Jajecznica z szczypiorkiem- 50g Serek Almette- 20 g

Ogórek  zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g.Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g

Jarzynowa z ryżem-200ml

Filet z miruny z kukurydzianej panierce – 80 g

Ziemniaki z koperkiem– 150 g

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka- 100 g

Kompot wieloowocowy– 200 ml

Ryż na mleku z owocami – 150 ml

Chrupsy owocowe – 9 g

Herbata żurawinowa– 200 ml

alergeny

gluten, mleko, jaja

gluten, mleko, jaja, seler

mleko

poniedziałek

15.04.2024

Płatki jęczmienne– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5 g

Szynka naturalna– 10g. Udziec z indyka pieczony– 10g

Ogórek zielony-10g. Papryka-10g. Pomidor -10g. Rzodkiewka- 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko – 100 g

Kapuśniak-200 ml

Gulasz z szynki-80 g

Kasza gryczana-50 g

Buraczki na ciepło-100 g

Kompot porzeczkowy– 200 ml

Chałka - 35g. Masło – 5 g

Serek waniliowy-30 g

Herbata z cytryną -200 ml

Banan–100 g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, seler

gluten, mleko, jaja

wtorek

16.04.2024

Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g

Szynka tostowa-10g. Pierś z indyka pieczona-10g

Rzodkiewka -5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Sałata

II Śniadanie: Gruszka - 80 g

Rosół–200 ml

Ryba smażona–50 g           

Ziemniaki z koperkiem-150 g

Fasolka szparagowa -100 g

Kompot – 200 ml

Kisiel owocowy – 200 ml

Sezamki-10 g

Winogrona–80 g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko, jaja

Dzień wegetariański

środa

17.04.2024

Płatki kukurydziane- 200ml. Bułka żytnia- 35g. Masło - 5g

Humus z suszonymi pomidorami-30g. Ser żółty-20g.

Ogórek zielony -10g Papryka - 10g. Pomidor -10g.

Rzodkiewka -5 g

II Śniadanie:  Ananas–80 g

Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym - 200 ml 

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem-150 g

Sałata lodowa z ogórkiem i papryką-100 g

Sok z wodą – 200 ml

Ciasto dyniowe (wyrób własny) – 50 g

Herbata malinowa-200ml

Mandarynka – 80 g

alergeny

mleko, gluten, jajka

gluten, mleko, seler

gluten, mleko, jaja

czwartek 18.04.2024

Granola owocowa- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g

Polędwica tradycyjna-10g. Filet z indyka pieczony-10g.

Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g

II Śniadanie: Jabłko–100 g

Żurek z jajkiem-200ml

Kotlety schabowe-60g

Ziemniaki z koperkiem-150 g

Ogórek kiszony-100 g

Kompot malinowy–200 ml

Koktajl bananowy z jogurtem naturalnym – 150 g

Herbatniki-10 g

alergeny

gluten, mleko, jaja

gluten, mleko, seler

gluten, mleko,

piątek

19.04.2024

Kawa zbożowa-200ml. Bułka wyborowa-35g. Masło-5 g

Twarożek waniliowy-20 g

Dżem malinowy-5 g

Chrupsy owocowe – 9 g

II Śniadanie: Gruszka–80 g

Gulaszowa z papryką i makaronem – 200 ml

Ryba po grecku-100 g

Ziemniaki z koperkiem– 150 g

Kapusta pekińska z marchewką-100 g

Kompot truskawkowy– 200 ml

Budyń waniliowy – 200 ml

Pieczywo Maca – 13 g

Mandarynka – 80 g

alergeny

mleko, gluten, jaja

gluten, mleko, seler

gluten, mleko

poniedziałek

22.04.2024

Płatki żytnie- 200ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g

Krakowska sucha-10g.Szynka z indyka złota-10g

Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko-100g

Barszcz szczawiowy z jajkiem– 200 ml

Bitki wołowe duszone z marchewką – 80 g

Kasza pęczak–40 g

Pomidorki koktajlowe z bazylią i oliwą z oliwek-100 g     

Kompot wieloowocowy-200 ml

Kasza manna z owocami – 120 g.

Biszkopty – 20 g

Herbata – 200 ml

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko

wtorek

23.04.2024

Płatki jaglane-200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g

Szynka pieczona- 10g. Filet z indyka wędzony- 10g.

Sałata, Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g.

II Śniadanie:  Gruszka – 80 g

Ogórkowa-200 ml

Ryba pieczona z warzywami-80 g

Ryż brązowy – 40 g

Buraczki z kapustą kiszoną– 80 g

Kompot z gruszek-200ml

Ciasto jogurtowe

(wyrób własny) – 50 g

Lemoniada-200 ml

Mandarynka – 60g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, seler

gluten, mleko, jaja

  Dzień wegetariański

środa

24.04.2024

Kulki czekoladowe– 200 ml. Pieczywo mieszane- 35g Masło- 5g

Ser żółty – 15 g. Pasta warzywna- 50 g

Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Sałata

II Śniadanie: Banan- 100g

Zupa krem z brokułów i brukselki z grzankami-200ml

Spaghetti  pełnoziarniste z sosem pomidorowo-warzywnym-180g

Surówka z selera z rodzynkami-100g

Sok z wodą-200ml

Bułka wiejska żytnia- 35g Masło – 3g

Pasta z makreli ze szczypiorem i twarogiem-35g

Herbata malinowa- 200 ml

alergeny

gluten, mleko,jaja

gluten, mleko, seler

gluten, mleko

czwartek

25.04.2024

Płatki owsiane na mleku– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g

Schab pieczony - 10g. Pierś z indyka pieczona- 10g

Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g Rzodkiewka-5 g Sałata

II Śniadanie:  Gruszka– 80 g

Fasolowa z ziemniakami-200 ml

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym-80 g

Kasza bulgur-40 g

Ogórek kiszony z cebulką i oliwą z oliwek– 50 g

Kompot malinowy-200 ml

Galaretka owocowa -150 g

Pieczywo chrupkie– 20 g

Banan – 100 g

alergeny

gluten, mleko

gluten, mleko, jaja, seler

 

piątek

26.04.2024

Kakao-200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g

Jajecznica z szczypiorkiem- 50g. Serek Almette- 20 g

Chrupsy owocowe - 9g

Ogórek zielony- 10g. Pomidor- 10g. Papryka- 10g. Rzodkiewka- 5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko – 100 g

Koperkowa z ryżem-200ml

Ryba w panierce kukurydzianej– 80g

Ziemniaki z natką – 150 g

Surówka z pora, marchwi i kapusty pekińskiej – 100 g

Herbata miętowa z owocami - 200 ml

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150 g

Herbatniki – 16 g

alergeny

mleko, gluten

gluten, mleko, jaja, seler

gluten, mleko

poniedziałek

29.04.2024

Zbożowe kuleczki czekoladowe– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g Masło -5g

Parówki drobiowe - 20 g

Ser żółty - 15 g

Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g.Rzodkiewka-5g. Sałata

II Śniadanie: Jabłko - 100g

Neapolitańska-200 ml

Kotlety mielone wieprzowe-60g.

Ziemniaki z koperkiem-150g

Mizeria z jogurtem naturalnym-100 g

Kompot śliwkowy– 200 ml

Ryż na mleku z malinami-150ml

Herbata truskawkowa - 200 ml

alergeny

gluten, mleko

jaja, seler

mleko

wtorek

30.04.2024

Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g

Szynka tradycyjna -10g. Krakowska drobiowa-10g

Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata. Rzodkiewka-5g

II Śniadanie: Gruszka–100 g

Kremowa grochówka z curry i grzankami - 200 ml

Kotlety rybne-80 g

Kasza jęczmienna-40 g

Marchewka z groszkiem-100 g

Kompot truskawkowy– 200 ml

Smoothie bananowo-jagodowe-200 ml

Sezamki-10 g

alergeny

gluten, mleko, jaja

gluten, mleko, jaja, seler

sezam