Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Jadłospis: kwiecień 2024
*PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE
*CODZIENNIE DO ŚNIADANIA PODAWANA JEST HERBATA OWOCOWA SŁODZONA MIODEM
* W CIĄGU CAŁEGO DNIA WODA ŻYWIEC JEST DOSTĘPNA DLA DZIECI
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
wtorek 02.04.2024 |
Płatki żytnie-200ml. Bułka wyborowa-35 g. Masło-5 g Pasta z jajkiem, awokado i ogórkiem-30 g Ser żółty–20 g Ogórek zielony-10 g. Papryka-10 g. Pomidor-10 g. Rzodkiewka – 5 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko–100 g |
Pieczarkowa z makaronem–200 ml Ryba w panierce kukurydzianej-80 g Ziemniaki z koperkiem–150 g Kapusta kiszona z buraczkami-100 g Kompot owocowy-200 ml |
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym–150 g Biszkopty–20 g |
|
alergeny |
gluten, mleko, jaja |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko |
|
Dzień wegetariański środa 03.04.2024 |
Płatki cynamonowe-200 ml Bułka żytnia-35 g. Masło-5 g Pasta marchewkowa-40 g Almette śmietankowe-10 g Ogórek zielony – 10 g. Papryka - 10g. Pomidor-10 g. Rzodkiewka-5g. Sałata II Śniadanie: Banan–80 g |
Zupa krem z białych warzyw z grzankami-200 ml Kotleciki sojowe-50 g Kasza bulgur-40 g Ogórek kiszony z cebulką-100 g Sok z wodą-200 ml |
Ciasto czekoladowe (wyrób własny)–8 g Herbata rumiankowa-200 ml Kiwi- 80 g |
|
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko, jaja |
|
czwartek 04.04.2024 |
Płatki jaglane-200 ml. Pieczywo mieszane-35 g. Masło-5 g Polędwica sopocka-10 g. Udziec z indyka pieczony-10 g Ogórek zielony-10 g Papryka -10g. Pomidor-10 g. Sałata. Rzodkiewka - 5 g II Śniadanie: Gruszka - 80 g |
Ogórkowa– 200 ml Gulasz wieprzowy z warzywami–80 g Kasza pęczak – 40 g Mizeria z ogórków z jogurtem nat.– 100 g Kompot – 200 ml |
Kisiel cytrynowy-150 ml Sezamki – 10 g Mandarynka-60 g |
|
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, seler |
sezam |
|
piątek 05.04.2024 |
Kawa mleczna–200 ml. Bułka wyborowa–35 g. Masło-5 g Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem–50 g Dżem słodzony sokiem jabłkowym–10 g Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko – 100 g |
Zacierkowa–200 ml Ryba pieczona z cytryną-80 g Ziemniaki pieczone w ziołach-150 g Surówka marchewki, pora i jabłka-100 g Kompot malinowy-200 ml |
Smoothie bananowo -szpinakowe z kiwi - 200 ml Pieczywo chrupkie-10 g |
|
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, seler |
gluten |
poniedziałek 08.04.2024 |
Płatki owsiane-200 ml. Pieczywo mieszane-35 g. Masło-5 g Parówki drobiowe – 30 g. Ser żółty- 20 g Ogórek zielony - 10g Papryka -10 g. Pomidor – 10 g. Sałata. Rzodkiewka - 5 g II Śniadanie: Gruszka– 80 g |
Barszcz czerwony – 200 ml Schab duszony z warzywami – 150 g Kasza jęczmienna – 40 g Sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem - 80 g Kompot malinowy– 200 ml |
Bułka wyborowa – 30 g Nutella z daktyli (wyrób własny)-10 g Herbata lipowa-200ml Mandarynka-60g |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko, jaja |
wtorek 09.04.2024 |
Płatki gryczane - 200 ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g Polędwica wiejska- 10g. Szynka z indyka złota- 10g Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g.Sałata, Rzodkiewka - 5 g II Śniadanie: Jabłko – 100 g |
Pomidorowa z makaronem-200ml Kotlety z ryby-80g Ziemniaki z koperkiem-150g Kapusta pekińska z papryką-100g Kompot porzeczkowy – 200 ml |
Galaretka owocowa-80 g Biszkopty–20 g Banan-100 g |
alergeny |
gluten, mleko, jaja |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, |
Dzień wegetariański środa 10.04.2024 |
Płatki miodowe kółeczka - 200 ml. Bułka żytnia - 35g. Masło -5g. Twarożek z awokado ze szczypiorkiem - 20 g. Ser żółty – 20 g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g.Sałata II Śniadanie: Kiwi–80 g |
Zupa krem paprykowo- marchewkowy z grzankami - 200 ml Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową – 160 g Marchewka z jabłkiem – 100 g Sok z wodą - 200ml |
Sernik z brzoskwinią (wyrób własny) – 50 g Herbatka owocowa – 200 ml |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko, jaja |
czwartek 11.04.2024 |
Mleczna zupa z gwiazdeczkami- 200ml. Pieczywo mieszane - 35g Masło -5g Szynka ze wsi - 10g. Krakowska drobiowa - 10 g. Ogórek zielony - 10g. Pomidor -10g. Papryka-10g. Rzodkiewka - 5g. Sałata II Śniadanie: Gruszka-80 g |
Krupnik–200 ml Sznycelki z kurczaka w płatkach kukurydzianych – 80 g Ryż brązowy 150 g Pomidory z cebulką-100 g Kompot wieloowocowy– 200 ml |
Paluszki serowe z mozzarelli – 20 g Pomidory z sałatą w sosie koperkowo-ziołowym z oliwą z oliwek – 80 g Pieczywo Maca– 13 g |
alergeny |
gluten, mleko |
mleko, jaja, seler |
gluten, mleko |
piątek 12.04.2024 |
Kakao – 200 ml. Bułka żytnia– 35 g. Masło -5g Jajecznica z szczypiorkiem- 50g Serek Almette- 20 g Ogórek zielony - 10g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Rzodkiewka - 5g.Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g |
Jarzynowa z ryżem-200ml Filet z miruny z kukurydzianej panierce – 80 g Ziemniaki z koperkiem– 150 g Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka- 100 g Kompot wieloowocowy– 200 ml |
Ryż na mleku z owocami – 150 ml Chrupsy owocowe – 9 g Herbata żurawinowa– 200 ml |
alergeny |
gluten, mleko, jaja |
gluten, mleko, jaja, seler |
mleko |
poniedziałek 15.04.2024 |
Płatki jęczmienne– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5 g Szynka naturalna– 10g. Udziec z indyka pieczony– 10g Ogórek zielony-10g. Papryka-10g. Pomidor -10g. Rzodkiewka- 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko – 100 g |
Kapuśniak-200 ml Gulasz z szynki-80 g Kasza gryczana-50 g Buraczki na ciepło-100 g Kompot porzeczkowy– 200 ml |
Chałka - 35g. Masło – 5 g Serek waniliowy-30 g Herbata z cytryną -200 ml Banan–100 g |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko, jaja |
wtorek 16.04.2024 |
Płatki ryżowe- 200ml. Pieczywo mieszane-35g. Masło-5g Szynka tostowa-10g. Pierś z indyka pieczona-10g Rzodkiewka -5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. Sałata II Śniadanie: Gruszka - 80 g |
Rosół–200 ml Ryba smażona–50 g Ziemniaki z koperkiem-150 g Fasolka szparagowa -100 g Kompot – 200 ml |
Kisiel owocowy – 200 ml Sezamki-10 g Winogrona–80 g |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko, jaja |
Dzień wegetariański środa 17.04.2024 |
Płatki kukurydziane- 200ml. Bułka żytnia- 35g. Masło - 5g Humus z suszonymi pomidorami-30g. Ser żółty-20g. Ogórek zielony -10g Papryka - 10g. Pomidor -10g. Rzodkiewka -5 g II Śniadanie: Ananas–80 g |
Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym - 200 ml Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem-150 g Sałata lodowa z ogórkiem i papryką-100 g Sok z wodą – 200 ml |
Ciasto dyniowe (wyrób własny) – 50 g Herbata malinowa-200ml Mandarynka – 80 g |
alergeny |
mleko, gluten, jajka |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko, jaja |
czwartek 18.04.2024 |
Granola owocowa- 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło -5g Polędwica tradycyjna-10g. Filet z indyka pieczony-10g. Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5 g II Śniadanie: Jabłko–100 g |
Żurek z jajkiem-200ml Kotlety schabowe-60g Ziemniaki z koperkiem-150 g Ogórek kiszony-100 g Kompot malinowy–200 ml |
Koktajl bananowy z jogurtem naturalnym – 150 g Herbatniki-10 g |
alergeny |
gluten, mleko, jaja |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko, |
piątek 19.04.2024 |
Kawa zbożowa-200ml. Bułka wyborowa-35g. Masło-5 g Twarożek waniliowy-20 g Dżem malinowy-5 g Chrupsy owocowe – 9 g II Śniadanie: Gruszka–80 g |
Gulaszowa z papryką i makaronem – 200 ml Ryba po grecku-100 g Ziemniaki z koperkiem– 150 g Kapusta pekińska z marchewką-100 g Kompot truskawkowy– 200 ml |
Budyń waniliowy – 200 ml Pieczywo Maca – 13 g Mandarynka – 80 g |
alergeny |
mleko, gluten, jaja |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko |
poniedziałek 22.04.2024 |
Płatki żytnie- 200ml Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g Krakowska sucha-10g.Szynka z indyka złota-10g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Rzodkiewka - 5 g. Sałata II Śniadanie: Jabłko-100g |
Barszcz szczawiowy z jajkiem– 200 ml Bitki wołowe duszone z marchewką – 80 g Kasza pęczak–40 g Pomidorki koktajlowe z bazylią i oliwą z oliwek-100 g Kompot wieloowocowy-200 ml |
Kasza manna z owocami – 120 g. Biszkopty – 20 g Herbata – 200 ml |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko |
wtorek 23.04.2024 |
Płatki jaglane-200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g Szynka pieczona- 10g. Filet z indyka wędzony- 10g. Sałata, Rzodkiewka - 5g. Pomidor - 10g. Papryka - 10g. Ogórek zielony - 10g. II Śniadanie: Gruszka – 80 g |
Ogórkowa-200 ml Ryba pieczona z warzywami-80 g Ryż brązowy – 40 g Buraczki z kapustą kiszoną– 80 g Kompot z gruszek-200ml |
Ciasto jogurtowe (wyrób własny) – 50 g Lemoniada-200 ml Mandarynka – 60g |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko, jaja |
Dzień wegetariański środa 24.04.2024 |
Kulki czekoladowe– 200 ml. Pieczywo mieszane- 35g Masło- 5g Ser żółty – 15 g. Pasta warzywna- 50 g Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g. Sałata II Śniadanie: Banan- 100g |
Zupa krem z brokułów i brukselki z grzankami-200ml Spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowo-warzywnym-180g Surówka z selera z rodzynkami-100g Sok z wodą-200ml |
Bułka wiejska żytnia- 35g Masło – 3g Pasta z makreli ze szczypiorem i twarogiem-35g Herbata malinowa- 200 ml |
alergeny |
gluten, mleko,jaja |
gluten, mleko, seler |
gluten, mleko |
czwartek 25.04.2024 |
Płatki owsiane na mleku– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g Schab pieczony - 10g. Pierś z indyka pieczona- 10g Ogórek zielony - 10g Papryka - 10g. Pomidor - 10g Rzodkiewka-5 g Sałata II Śniadanie: Gruszka– 80 g |
Fasolowa z ziemniakami-200 ml Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym-80 g Kasza bulgur-40 g Ogórek kiszony z cebulką i oliwą z oliwek– 50 g Kompot malinowy-200 ml |
Galaretka owocowa -150 g Pieczywo chrupkie– 20 g Banan – 100 g |
alergeny |
gluten, mleko |
gluten, mleko, jaja, seler |
|
piątek 26.04.2024 |
Kakao-200 ml. Bułka wyborowa – 35 g. Masło -5g Jajecznica z szczypiorkiem- 50g. Serek Almette- 20 g Chrupsy owocowe - 9g Ogórek zielony- 10g. Pomidor- 10g. Papryka- 10g. Rzodkiewka- 5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko – 100 g |
Koperkowa z ryżem-200ml Ryba w panierce kukurydzianej– 80g Ziemniaki z natką – 150 g Surówka z pora, marchwi i kapusty pekińskiej – 100 g Herbata miętowa z owocami - 200 ml |
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym z miodem – 150 g Herbatniki – 16 g |
alergeny |
mleko, gluten |
gluten, mleko, jaja, seler |
gluten, mleko |
poniedziałek 29.04.2024 |
Zbożowe kuleczki czekoladowe– 200 ml. Pieczywo mieszane - 35g Masło -5g Parówki drobiowe - 20 g Ser żółty - 15 g Ogórek zielony - 10g. Papryka - 10g. Pomidor - 10g.Rzodkiewka-5g. Sałata II Śniadanie: Jabłko - 100g |
Neapolitańska-200 ml Kotlety mielone wieprzowe-60g. Ziemniaki z koperkiem-150g Mizeria z jogurtem naturalnym-100 g Kompot śliwkowy– 200 ml |
Ryż na mleku z malinami-150ml Herbata truskawkowa - 200 ml |
alergeny |
gluten, mleko |
jaja, seler |
mleko |
wtorek 30.04.2024 |
Płatki jęczmienne na mleku - 200ml. Pieczywo mieszane - 35g. Masło - 5g Szynka tradycyjna -10g. Krakowska drobiowa-10g Ogórek zielony - 10g Papryka -10g. Pomidor - 10g. Sałata. Rzodkiewka-5g II Śniadanie: Gruszka–100 g |
Kremowa grochówka z curry i grzankami - 200 ml Kotlety rybne-80 g Kasza jęczmienna-40 g Marchewka z groszkiem-100 g Kompot truskawkowy– 200 ml |
Smoothie bananowo-jagodowe-200 ml Sezamki-10 g |
alergeny |
gluten, mleko, jaja |
gluten, mleko, jaja, seler |
sezam |